Snappa domäner och snapback

Snappa domäner och snapback

Du har säkert hört uttrycket snappa domäner eller snapback, men vad innebär det och varför gör man det?

Att snappa en domän betyder att man registrerar ett utgånget domännamn som tidigare använts av ett företag eller person som av någon anledning inte längre vill behålla domännamnet. Detta beteende kallar man för att snappa domäner eller snapback.

Varför snappa en domän?

Äldre domännamn har ofta länkar som pekar mot dem från andra hemsidor, bloggar och sociala medier. Varje sådan länk ger kraft åt domänen som de pekar på. Med kraft menar jag länkjuice eller organisk länkkraft som sökmotorer som Google, Bing m.fl. kan se och mäta och på så sätt skapa bättre placering i sökresultaten. Det är alltså för att få bättre placeringar hos sökmotorerna som man ägnar sig åt att snappa domäner inom sökmotoroptimering (SEO).

Så här kommer du igång

Det du först bör titta efter när du ska snappa en domän är hur många inlänkar det finns, varifrån länkarna kommer och vilken inriktning den har.

Du kan se antalet inlänkar i verktyg som Majestic SEO eller SEO profiler. Där kan du även se vilka andra domäner som länkar till domänen.

snappa domän med hjälp av majestic seo

För att se vad som fanns på den tidigare webbplatsen och vilken inriktning den hade kan du använda Wayback Machine som är som ett arkiv över alla hemsidor. Du kan också kika på inlänkarnas ankartexter för att lista ut vilken inriktning domänen hade.

Så här snappar du en domän

Tre vanliga sätt att hitta lediga domäner:

  • Använd tjänster som listar domäner som snart löper ut.
  • Gå igenom listor över domännamn som nyligen blivit lediga.
  • Hitta brutna länkar från utgångna domäner med särskilda program.

Använd tjänster som listar domäner som snart löper ut.

Ett av de vanligare sätten att snappa domäner är att använda sig av tjänster som Domainsnapper, Snapback eller Snapback hos Rymdweb. Där visas listor med domäner som snart blir lediga. När du hittat en domän som du vill ha, måste du lägga ett bud i en auktion som de sedan snabbt registrerar någon sekund efter att domänen släppts fri. På detta sätt har du chansen att komma åt värdefulla domäner som snart blir lediga.

Gå igenom listor över domännamn som nyligen blivit lediga.

Det går även att hitta lediga domäner som använts tidigare genom att gå igenom listor över domännamn som nyligen släppts. Välj ut de domännamn som verkar intressanta eller lägg in hela listan i Majestic SEO för att sortera fram de starkaste och bästa domänerna. Välj ut den eller de domäner som är mest intressanta och registrera dem.

Denna metod är inte lika bra som föregående på att komma över de bästa domännamnen men det går att vaska fram en hel del bra domännamn en tid efter de blivit lediga. Dock sällan de allra bästa eftersom de går åt snabbt i auktionstjänsterna.

Hitta brutna länkar från utgångna domäner

Om en hemsida innehåller en eller flera brutna länkar finns det en chans att länken går till en ledig domän som går att registrera. Det finns särskilda program och tjänster som kan scanna av hemsidor efter brutna länkar som egentligen är avsedda att hjälpa webmasters.

Spara listan med domänerna för de brutna länkarna och lägg in den i Majestic SEO för att sortera fram de mest intressanta domänerna. Därefter kan du prova att registrera dem.

Tipsa gärna om fler eller bättre metoder i kommentarsfältet nedan.

Lycka till med snappandet!

Lämna en kommentar